Pololetní prázdniny bouzovské mládeže

27.02.2016 20:18

    Ani jsme se nestačili ve škole rozkoukat a půl školního, a pro některé akademického, roku je za námi. Ano, jsou zde pololetní prázdniny. A jak s nimi naložila mládež z bouzovské farnosti? Obnovili jsme zájezdy do Prahy a vydali se do hlavního města. Kromě tradiční cesty za památkami jsme letos připojili i trochu kultury a navštívili jsme večerní muzikálové představení.

    Do Prahy jsme vyrazili v pátek 29. ledna po obědě.  Cesta nám rychle utekla a byli jsme tam. Naše první kroky vedly na Vyšehrad. Měli jsme pro mládežníky nachystaný výklad a pracovní listy o vybraných památkách, které jsou součástí Vyšehradu. Z vyšehradských hradeb jsme se pokochali výhledem na západ slunce a večerní Prahu.

    Sobotní den pro nás začal prohlídkou Národního divadla a začal tak také den zaměřený na kulturu, divadlo a hudbu. Ve více jak hodinové prohlídce jsme viděli Národní divadlo od sklepa a základních kamenů přes hlediště, balkony, foyer až po dech beroucí výhled ze střechy divadla. Z Národního divadla jsme potom vyjeli metrem na Hradčany. Odtud jsme zahájili procházku historickým centrem Prahy. Kromě Pražského hradu a katedrály svatého Víta jsme nevynechali ani Malostranské náměstí, Karlův most, Staroměstské náměstí a orloj. Po cestě jsme se zastavili v muzeu Bedřicha Smetany, kde jsme si mimo jiné mohli od dirigentského pultu pomocí taktovky pouštět ukázky z mistrových děl. Naši procházku jsme zakončili na Náměstí republiky, kde byl krátký rozchod. Nicméně hlavní bod programu nás teprve čekal.

    Jak jsme výše předznamenali, sobotní den a večer patřil divadlu. Čekalo nás muzikálové představení Fantom opery. Muzikál trval téměř 3 hodiny, které ale utekly jako voda. Divadlo Goja, působící zcela moderním dojmem, nám svojí krásou nevyrazilo dech, ale představení na tom bylo úplně jinak. Úvodní scéna, kdy došlo k rozsvícení a zavěšení obrovského lustru, který byl neodmyslitelnou součástí příběhu, byla doprovázena famózní hudbou z pera Andewa Lloyda

Webbera. To bylo předzvěstí skvělého kulturního zážitku. Kompozice představení byla promyšlená do nejmenšího detailu, náročné scény byly zaplněny pohybujícími se kulisami a dalšími efekty, pěvecké obsazení bylo taktéž výborné a z hudby doslova tuhla krev v žilách. Ostatně neutichající potlesk po

představení byl jasným důkazem toho, že celé hlediště bylo nadšeno. Ohlasy účastníků našeho výletu byly také velmi kladné, což je pro nás organizátorky ta nejkrásnější odměna.

    V neděli jsme se s Prahou už museli rozloučit. Poslední den v Praze jsme byli na mši svaté v kostele sv. Jana Nepomuckého v městské části Jinonice. Tam jsme totiž byli ubytovaní u sester Karmelitek, kterým bychom tímto chtěli moc poděkovat. Úplně poslední zastávkou pak bylo Václavské náměstí a potom už honem na nádraží.

    Takové tedy byli pololetní prázdniny mládeže z bouzovské farnosti. Děkujeme všem za super atmosféru a doufáme, že jste si z našeho výletu něco odnesli.

 

Barbora Putíková, Nikola Vařeková a Kateřina Řmotová

Organizátorky

FOTOGALERIE...