Ohlédnutí za letošním táborem 2014

06.11.2014 22:01

Milí přátelé, 

    prázdniny jsou, ať chcete nebo ne, už u konce, a tak mi dovolte drobné ohlédnutí zpět. Jistě víte, že mládež z naší farnosti už několik let pořádá letní stanové tábory pro děti a letos tomu nebylo jinak.  Tento rok jsme se snažili z dětí vychovat udatné a čestné rytíře. Ano, tématem tábora byl středověk, ale nás hlavně zaujal dvůr krále Artuše a putování rytířů kruhového stolu za Svatým grálem.

    Rytíři přijeli na Camelot v neděli odpoledne a hned společně s králem usedli k rokování ke kruhovému stolu. Přijeli právě včas, protože se objevil rytíř, který je předurčen k tomu, aby našel Svatý grál, a král se rozhodl uspořádat výpravu za oním pohárem. Rytíři byli pomocí moudrého Merlina a jeho klobouku rozděleni do družin, které se měly za grálem vydat.

    Na cestě za Svatým grálem museli rytíři prokázat spoustu dovedností. Čekali je turnajové disciplíny jako srážení lahve z kůlu pomocí dřevce nebo výpady mečem na přesnost. Zahráli jsme si také šachy s živými figurkami. Myslím, že velký úspěch mělo stavění bunkrů v lese. Tuto aktivitu máme na táboře každý rok a každý rok se na ni děti vyptávají. Kromě toho, že si rytíři museli vybudovat svoji „tvrz“, museli si také připravit oběd. Každá družina dostala kuře a jejich úkolem bylo si jej na ohni upéct, samozřejmě pod dohledem vedoucích.

    Co nás ještě na táboře potkalo? Třeba jednoocí obři, které bylo třeba vyhubit, nebo drak s pěti hlavami. Věnovali jsme se také astrologii a snažili se složit co nejvíce souhvězdí na večerní obloze. Ke středověku patří i různé hazardní hry, jako hra v kostky nebo karty. Zejména hra v kostky byla u některých velmi oblíbená.  Vyzkoušeli jsme si, že pouštění žilou také nebyla žádná sranda. Jednoho odpoledne nám děti ve hře Přístavy předvedly, zda je jim vlastní umění obchodu a strategie. Museli se základním vkladem 50 zlatých vybudovat co největší impérium tím, že obchodovali s různými komoditami mezi jednotlivými přístavy. Každý také mohl využít různých speciálních nabídek přístavů. Každá obchodní loď se na základě svého rozhodnutí mohla stát lodí pirátskou, což samozřejmě skýtalo různé výhody, ale i nevýhody. Nutno podotknout, že piráty se staly pouze 2 lodě, takže většina rytířů jednala čestně. :-)

    Na Artušově dvoře samozřejmě nesměl chybět bard, který nás pravidelně každý večer seznamoval s Artušovskými příběhy.  Každá skupinka si také podle příběhů připravovala večerníček. Poslední den nás čekala cesta za Svatým grálem. Museli jsme urazit téměř 15 km, abychom se dozvěděli, že nikdo Svatý grál ještě nikdy neviděl a že se o něm píše velké množství legend a dokonce ani nevíme, zda to byl pohár, jak uvádí Artušovská legenda.  Proto jsme se vydali ihned zpět na Camelot, kde nás čekal závěrečný táborák, vyhlášení vítězů celotáborové hry a samozřejmě patřičná odměna.

    Co říci závěrem? Snad jen to, že doufáme, že se dětem s námi na táboře líbilo a snad příští rok zase u Protivanovského mlýna ;-).

Barbora Vařeková, hlavní vedoucí

Fotogalerie...